Waarom zou u eigenlijk bemesten?

Alle planten groeien toch vanzelf? Was het maar waar!

Of uw planten goed groeien en mooi bloeien heeft alles te maken met de standplaats van de plant.

Staat hij in de klei of op het zand? Of in de zure veengrond?

De ene plant heeft een andere voorkeur dan de andere en de ene grondsoort is veel voedselrijker dan de andere. Bovendien knipt u waarschijnlijk na de bloei uw planten af of u haalt het afgestorven blad weg. Dat betekent dat de bodem uiteindelijk verarmt en dat u af en toe nieuwe voeding moet geven, als u wilt dat de hele groei- en bloeicyclus zich jaarlijks herhaalt.

De belangrijkste voedingsstoffen die planten nodig hebben zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K), meestal aangeduid in een bepaalde verhouding, bijvoorbeeld NPK 12-10-18. Daarnaast hebben planten behoefte aan calcium (Ca) en magnesium (Mg) en allerlei sporen en mineralen.

Stikstof (N) zorgt voor een goede groei en mooi groen blad. Fosfor (P) is nodig voor de bloei en voor de afrijping van vruchten en zaden. Kali (K) maakt planten minder vorstgevoelig en zorgt voor een harder, steviger gewas. Dit is met name belangrijk voor de wateropname van de plant.

Calcium of kalk (Ca) is vooral een structuurverbeteraar en dient voor wateropname en het vastleggen (neutraliseren) van giftige stoffen. Magnesium (Mg) is onderdeel van het bladgroen van de planten en zorgt voor de fotosynthese (suikervorming en voedselopname).

Als u gaat bemesten, kunt u dit het beste doen met een zgn. organische meststof, dat wil zeggen afkomstig van dierlijke en/of plantaardige producten. Deze meststoffen worden geleidelijk afgegeven en opgenomen door de planten en zijn tegelijkertijd goed voor het bodemleven. Zo zorgt u dat er voldoende schimmels, bacteriën en bodemdiertjes in de grond aanwezig zijn, die essentieel zijn voor gezonde, goed groeiende en rijk bloeiende planten.

Welke meststoffen u precies nodig heeft is afhankelijk van de soort plant en van uw eigen tuingrond. Een universele meststof is eigenlijk altijd goed, maar voor speciale planten zoals rozen, rododendrons, tomaten of haagplanten zijn er ook speciale mengsels verkrijgbaar.
Daarnaast heeft elke plant een eigen voorkeur voor een bepaalde zuurgraad (pH) van de grond. Een pH van 6-7 is neutraal. Door kalk te strooien kan de zuurgraad verhoogd worden, waardoor de opname van magnesium verbetert. Met een bodemtest kunt u zelf de zuurgraad van uw tuingrond bepalen.