Een mulchlaag van Fertila-natuurmest voedt de Buxus en zorgt dat schimmelsporen niet opspatten tegen het blad.

Spuit regelmatig vanaf maart tot en met september ter voorkoming van de Buxusschimmel.

Natuurlijk middel tegen Buxusrups

Natuurlijk middel tegen Buxusrups

VOORKOM AANTASTINGEN VAN UW BUXUSPLANTEN

BUXUSMOT
Momenteel spreken wij veel verontruste tuinliefhebbers bij ons op het bedrijf, waarvan de Buxus worden aangevreten door de rupsen van de Buxusmot. Deze mot komt oorspronkelijk uit Azië en voedt zich alleen met de blaadjes van de Buxusplanten. De Buxusmot is een nachtvlinder, die eitjes legt aan de onderkant van de buxusbladeren, meestal in april en mei, maar ook nu in augustus zien we veel eitjes en rupsen verschijnen op de buxusplanten. De buxusrupsen hebben zwarte markeringen en een zwarte kop en zijn zo’n 4 cm lang. Ze schrapen bladmoes weg van de bladeren, ook wordt er ‘spinrag’ gevormd. Zitten er veel rupsen op een buxusstruik dan is de schade groot: de struik wordt helemaal kaal. Als de rupsen na ongeveer een maand genoeg gegeten hebben verpoppen ze zich en ontstaan er weer nieuwe vlinders. De rupsen kunnen gemakkelijk worden bestreden met een biologisch middel, waar Pyrethrum in voorkomt.

BESTRIJDING
De schade is te beperken door de buxus reeds in april/mei te controleren en de aanwezige rupsen te verwijderen. Daarmee voorkomt u toename van de populatie in de zomer.
Het beste is om de rupsen en de poppen met de hand te verwijderen. De pop is lichtgroen tot bruin en zit in een dicht spinsel tussen de samen gesponnen bladeren. Probeer de (jonge) rupsen en poppen in het voorjaar zo goed mogelijk weg te halen om de ontwikkeling in de zomer af te remmen. Voer de aangedane plantendelen af en blijf de planten regelmatig controleren. Zorg er wel voor dat de rupsen niet levend in de groencontainer terecht komen. Hieruit kunnen ze namelijk ontsnappen en zo voor een verspreiding van het probleem zorgen.

Het is ook mogelijk om de buxusmot te bestrijden met Spruzit-R , of Promanal-R van Ecostyle of met Luxan Pyrethrum vloeibaar. Dit zijn een ecologische product op basis van een natuurlijk pyrethrum en bestrijdt zeer effectief de rupsen van de buxusmot. Wij hebben deze middelen op voorraad.

BUXUSSCHIMMEL
Heeft uw Buxus last van zwarte bladeren? Dan kan het zijn dat de plant last heeft van een schimmelziekte. Er zijn twee buxusschimels namelijk: Cylindrocladium en Volutella.
Cylindrocladium; begint met zwarte vlekken op de bladeren die na een paar dagen massaal eraf vallen. Daarnaast ontstaan en zwarte strepen op de jonge twijgen.
Volutella; hierbij worden de bladeren bruin waarna ze verdorren en nog een tijdje aan de plant blijven hangen. Onderaan de bladeren kunt u bleekroze schimmelsporen zien.

Verspreiding

De schimmel verspreidt zich snel. Bij grote aantastingen kan u het best de Buxus verwijderen uit de tuin. Let er wel op dat u hem niet op de composthoop gooit, de schimmel blijft daar namelijk nog zeker 3 jaar actief. Heeft u tuingereedschap gebruikt om de buxus te knippen, maak deze dan na gebruik goed schoon.

Voorkomen van de Buxusschimmel kan door preventief te spuiten met Top Buxus Health-Mix. Deze meststof werkt op 100% natuurlijke basis en houdt de buxus mooi en gezond zonder schimmel.

TOPBUXUS HEALTH-MIX beschermt uw Buxus en versterkt de cellen van de plant zodat deze weerbaarder wordt tegen onheil van buitenaf, op deze manier krijgen ziektes geen vat op de buxus en kunt u blijven genieten van uw Buxustuin. Indien u TOPBUXUS HEALTH-MIX regelmatig inzet creëert u tevens een frisgroen en glanzend blad.
TOPBUXUS HEALTH-MIX is niet chemisch, makkelijk te verwerken en veilig in gebruik.

Hoe te gebruiken:

Niet toepassen boven de 25 graden Celsius.
Indien warm, zonnig weer: alleen toepassen vroeg in de morgen of avond.
Kan toegepast worden bij vochtig weer, echter bij voorkeur toepassen op droog gewas.
Bij zwaar onheil met veel bruine vlekjes en bladval raden wij u aan om de dode blaadjes er doorheen te kloppen of te snoeien het blad goed opruimen en daarna meteen behandelen met TOPBUXUS HEALTH-MIX, hierdoor wordt een snelle hergroei gestimuleerd (vanaf oktober tot maart niet snoeien)
Producteigenschappen:

Op 100% natuurlijke basis, dus niet chemisch.
Samenstelling: 8-0-0 + 5MgO + Sporenelementen.
Dosering: 1 bruistablet 20gr oplossen in 1 liter water, goed voor behandeling van 10m2 buxus.
Toepassingsperiode: Maart t/m oktober.
Gebruik de topbuxus 1 tot 5 keer per jaar.