Stappenplan Bemesting gazon
De groenste oplossing voor het groenste resultaat

Fertila ®-natuurmest 50 ltr 

STAP 1.

Graszaad-herstel

Stap 2.

 

AZ-Kalk

Stap 3.

Gazon-AZ

Stap 4.

Snel een diepgroen gazon; ook bij koud weer in het voorjaar (bodemtemperatuur > 5°C.)

STAP 1. FEBRUARI/ MAART : Indien nodig verwijder het mos (verticuteren)
Met een verticuteerhark of verticuteermachine verwijder je niet alleen mos. Je haalt ook de viltlaag weg die in de winter is ontstaan en belucht de bodem. Dit is goed voor een rijk bodemleven en voor een goede groei van het gras.

Tip!
Zie je geen mos of viltlaag? Strooi Fertila-natuurmest over gazon en laat 2-3 weken inwerken, restanten op het eind van deze periode afharken en verwerken in de borders. Verticuteren kan ook na de eerste maaibeurt.

STAP 2. MAART/ APRIL : Kale plekken inzaaien met graszaad-herstel (ca 25 gram per m2)
Als je mos en vilt verwijdert, kunnen kale plekken ontstaan. Op de kale plekken kan Graszaad-Herstel gestrooid worden. Dit speciale mengsel is geschikt voor alle soorten gazon, ontkiemt snel en is minder aantrekkelijk voor vogels dankzij een speciale coating.

Tip!
Zaai wanneer het al enkele dagen 10°C of warmer is geweest. Houdt de bodem vochtig tot het graszaad mooi ontkiemd is.

STAP 3. MAART/APRIL : Kalk strooien voor een goede bodem ( ca 1 kg per m2)
Op een gezonde bodem groeit gras beter. Kalk zorgt voor de juiste zuurgraad (pH-waarde). Gebruik AZ-Kalk, omdat dit sporenelementen en bacteriën bevat voor een beter bodemstructuur en de juiste opname van voeding. AZ-Kalk heeft een natuurlijke, beige kleur. U heeft dus geen lelijke witte korrels in uw tuin.

Tip!
Met de pH-Bodemtest kun je gemakkelijk zelf de zuurgraad meten. Je kunt gerust vaker in het jaar kalk strooien.

STAP 4. MAART/APRIL : Bemesten voor een gezonde groei met Gazon-AZ (ca 750 gram per m2)
De organische mest Gazon-AZ stimuleert het bodemleven en zorgt voor een goede bodemstructuur. Voorwaarden voor een gezonde groei en een sterke grasmat. Organische meststoffen kun je onder alle weersomstandigheden strooien. Er bestaat geen kans op verbranding van het gazon. Gazon-AZ bevat de juiste voeding voor je gazon tot wel 4 maanden lang.

Tip!
Gebruik een strooiwagen voor een gelijkmatige bemesting.  Gazon-AZ kan bij elk weertype worden gestrooid.

Regelmatig maaien
Maaien van het gazon moet regelmatig gebeuren. Voor het beste resultaat maai je met beleid en laat je het maaisel liggen. Maaisel wordt, door diverse soorten schimmels en bacteriën, razendsnel omgezet tot voedingsstoffen. Via maaisel wordt er op jaarbasis 100 kg stikstof/hectare teruggebracht. Als je je bedenkt dat de meeste gazons gemiddeld 150kg stikstof/ha krijgen via meststoffen is dit een behoorlijke hoeveelheid! Door het laten liggen van maaisel help je niet alleen je gezon groeien, maar ook de bacteriën, schimmels, protozoa en andere organismen. Al deze organismen zijn erg nuttig voor de bodem. Onze AZ-meststoffen helpen ook nog eens voor een razendsnelle omzetting naar voedingsstoffen. Onze meststof om deze redenen dé meststof is om te gebruiken in combinatie met mulchmaaiers en robotmaaiers.

Tip!
Houd er rekening mee dat scherpe messen voor een beter resultaat zorgen. Laat in het najaar dus de grasmaaier controleren door een specialist.

STAP 5 JULI/ AUGUSTUS : Bemesten tweede keer met Gazon-AZ
In de zomer is het belangrijk om het gazon een tweede keer te bemesten. Zo blijft uw gazon mooi groen, krijgt mos geen kansen gaat uw grasmat gezond het najaar en de winter in.

STAP 6 November : Strooi tweede keer AZ-KALK
Zit u op een (licht) zure grond, strooi dan een tweede keer AZ-KALK over het gazon.

Abbing’s fijngemalen, goed verteerde mest blijft de basis voor verbetering van de bodem. Voedingsstoffen en water worden beter vastgehouden en planten ontwikkelen een breder vertakt wortelstelsel.Abbing Fertila ®-natuurmest is exclusief bij Abbing verkrijgbaar. Wij leveren door het hele land.

Gazon: 1 zak per 5-10 m2, strooien in februari/ maart op het gazon (Eerst indien nodig eenmaal verticuteren) Lichtjes inharken, 2-3 weken laten inwerken en daarna de overblijvende restanten harken in de borders. Te lang laten liggen geeft geelverkleuring van het gras. Het is voornamelijk de bedoeling dat u door het gebruik van Abbing Fertila ®-natuurmest, organisch materiaal in de bovenste laag van de bodem brengt. Essentieel voor een goed werkende bodem met een rijk bodemleven. Een gezonde tuin begint met een gezonde bodem!

Border: 1 zak per 5-10 m2, strooien tussen de beplanting, niet spitten! Op deze wijze houdt u de bodemlagen intact en door het bodemleven komt de voeding vrij in de grond. Fertila geeft een stimulans aan humusopbouw. Periode van strooien: voorkeur februari/ maart, maar kan het hele jaar door worden gebruikt.

Rozen: 1 zak per ca 10 rozen, strooien tussen de rozen, niet spitten. Eventueel al gebruiken in november bij het beschermen van de oculatie van de roos. Anders hele jaar door te gebruiken.

Gazon-AZ is een speciaal voor het gazon ontwikkelde meststof, verrijkt met micro-organismen en Protoplus. De Protoplus is een innovatief ECOstyle patent. De Protoplus in Gazon-AZ bevat speciaal geselecteerde protozoasoorten, dit zijn micro-organismen die van nature voorkomen in de bodem. De protozoa zorgen er voor dat de voedingsstoffen veel beter beschikbaar komen. Hierdoor krijgt het gras in jouw gazon een sterker wortelstelsel en is veel weerbaarder tegen ziekten en plagen. Gazon-AZ is een 100% natuurlijke gazonmeststof. Het bevat alle voedingsstoffen voor het gazon in de juiste verhoudingen en geeft minimaal 4 maanden voeding.

Uniek aan Gazon-AZ zijn de bacteriën. Deze blijven in de bovenlaag van de grond aanwezig en breken, bij optimale omstandigheden, in 2 dagen dood organisch materiaal – zoals mos resten en grasmaaisel – af. Dit betekent, dat jij het grasmaaisel kunt laten liggen. Dit geeft minder tuinafval en dient gelijk als extra gazonbemesting. Dit grasafval dient na de afbraak weer als voeding voor het bodemleven van het gazon. Hiermee wordt de organische kringloop weer gesloten. Maai hiervoor bij voorkeur met een mulchmaaier.

Gazon-AZ gelijkmatig over het gazon verdelen. Sproeien is niet noodzakelijk, maar versnelt wel de werking.
Om bij handmatig strooien een goede verdeling te verkrijgen, is het raadzaam Gazon-AZ kruislings in twee strooibeurten te verdelen.

Dosering
2x per jaar de volgende dosering aanhouden; 750 gram per 10 m2.
Meststof NPK 7-3-4 met ProtoPlus®

Gebruiksperiode
Bij een reguliere grondsoort twee keer per jaar bemesten:
1e bemesting van maart tot en met juni.
2e bemesting van juli tot en met september.
Op minder rijke (zand)gronden drie keer per jaar bemesten:
1e bemesting van maart tot en met mei.
2e bemesting van juni tot en met juli.
3e bemesting in augustus en september.

Restproduct uit de Nederlandse drinkwaterwinning
AZ-Kalk is de enige verkrijgbare kalk die volledig CO2-neutraal is én waarbij niet onnodig kalkgroeves wordt afgegraven. ECOstyle AZ-Kalk komt namelijk uit de Nederlandse drinkwaterwinning. De kalk die meekomt in het opgepompte drinkwater wordt gedroogd en gekorreld en daardoor geschikt gemaakt voor gebruik in de tuin. Duurzaam en natuurlijk zonder de natuur ook maar enige schade te geven!
Verrijkt met micro-organismen
AZ-Kalk is een unieke kalk verrijkt met micro-organismen die zorgen voor een versterking van de plant. Kalk corrigeert de zuurgraad van de bodem van het gazon, de siertuin of de moestuin. Wanneer de zuurgraad niet goed is, zullen planten minder goed hun voedingstoffen uit de bodem halen en minder goed groeien. Een bijkomend voordeel van ECOstyle AZ-Kalk is, dat je het geheel het jaar kunt strooien!

Strooi AZ-Kalk gelijkmatig over het wortelbereik van de plant of het te verzorgen oppervlak.

Toepassingsperiode
AZ-Kalk kan onder alle weersomstandigheden worden toegepast, zonder risico op verbranding.
De AZ-Kalk en de AZ-meststoffen van ECOstyle zijn uitstekend te combineren omdat de micro-organismen ervoor zorgen dat de voeding door het gazon direct wordt opgenomen. Hierdoor hoef je beide producten niet apart van elkaar toe te passen.
AZ-Kalk kan zowel met de hand als met een strooiwagen verspreid worden. Voorkom morsen op een harde ondergrond, een overmaat aan korrels kan gladheid veroorzaken. hoeveelheid en het aantal keren strooien per jaar zijn afhankelijk van de zuurgraad van de bodem en de behoefte van de plant.

 

Dosering
1 tot 2 keer per jaar bekalken, volgens onderstaande dosering.
1 keer per jaar 1 kg per 10m2.
2 keer per jaar pH < 5,5 2kg per 10 m2.
1 keer per jaar pH > 6,5 0,5 kg per 10 m.

Graszaad-herstel is een graszaadmengsel dat is samengesteld uit grassoorten die zowel veel zonlicht als enige schaduw verdragen. De grassoorten zijn speciaal geselecteerd op een snelle kieming; ook bij een lagere bodemtemperatuur. Het gazon zal zich egaal herstellen met een minimaal kleurverschil.
Dit graszaad is omhuld met een natuurlijke coating waardoor het graszaad minder aantrekkelijk is voor vogels.

Gebruiksperiode
Zaai van maart tot november bij een temperatuur van 15°C tot 25°C. De meest optimale perioden zijn april tot en met juni, augustus en september.
Let op! De periode tussen het zaaien en kiemen van het zaad is sterk afhankelijk van de bodemtemperatuur en de vochtigheid van de bodem. Zo zal de kieming in het voorjaar meer tijd kosten dan in de nazomer.
Tip: Houd de grond na het zaaien vochtig tot het gras duidelijk zichtbaar is opgekomen.

 

Indien er mos aanwezig is, het gazon maaien (maaihoogte 3 – 3,5 cm) en daarna verticuteren.
Kale plekken met een hark losmaken, egaliseren en water geven.
Daarna de kale plekken en beschadigde delen in het gazon inzaaien met Graszaad-Extra.
Verdeel het graszaad in twee gelijke hoeveelheden. Zaai één deel in de lengte en het andere deel in de breedte van de in te zaaien kale plekken.
Het graszaad voorzichtig en niet te diep inharken. Na het inharken het graszaad licht aandrukken, dit bevordert het ontkiemen van het graszaad.
Belangrijk: de ingezaaide kale plekken NIET bedekken met potgrond of aarde. Hierdoor verstikt het graszaad en het zal dan niet meer ontkiemen.